Medsyn Ögonklinik AB

RLE/Linsbytesoperation

Photo by AntonioGuillem/iStock / Getty Images

Slipp glasögon och läsglasögon med en linsbytesoperation

RLE (Refractive Lens Exchange), eller linsbyte som det också kallas, är en operationsmetod som korrigerar olika synfel. Det kan exempelvis handla om:

  • Översynthet

  • Närsynthet

  • Astigmatism

  • Ålderssynthet

Vem kan behandlas?

De patienter som genomgår RLE är från cirka 45 års ålder och uppåt. Vanligen har dessa patienter ett synfel som kräver glasögon och önskar opereras för att antingen bli av med glasögonen, läsglasögonen eller både och en gång för alla.

RLE har dessutom en mycket bra bieffekt; man blir immun mot gråstarr. I och med att man tar bort ögats egna lins så kan inte den drabbas av starr.

Hur går RLE till?

Denna operation är exakt samma som en gråstarroperation, men man sätter in en mycket avancerad lins.

För att avlägsna den egna linsen används ultraljud. Genom ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan avlägsnas den egna linsen genom ultraljudsteknik. Den egna linsen byts därefter ut mot en avancerad plastlins med en styrka som är anpassad för just ditt öga med högsta optiska kvalité.

Operationen tar cirka 15-20 minuter och gör inte ont. Efter ingreppet kan synen under variera något i kvalitet under ett par dagar, men sannolikheten att du kommer att ha en användbar syn redan dagen efter ingreppet är hög.